AlmeerseWeeldeAlmere heeft veel heerlijks te bieden, in de volkstuinen en op de akkers, maar ook zo in de vrije natuur. Onder de naam 'Almeerse Weelde' worden die puur Almeerse producten herkenbaar gemaakt, en onder de aandacht gebracht. Almeerse Weelde brengt Almeerders bijeen die gepassioneerd werken met al dat lekkers van Almeerse bodem. Jammakers, koekenbakkers, bierbrouwers, worstdraaiers en notenrapers laten onder de vlag van Almeerse Weelde anderen meegenieten van hun passie. De Stadsboerderij biedt arrangementen Almeerse Weelde aan: van picknick tot borrel, van relatiegeschenk tot welkomstcadeautje. Of wilt u liever zelf jam leren maken, of een kookworkshop volgen? Het kan allemaal.

Almeerse Weelde: smakelijke streekproducten
Almere is een jonge stad. Nog geen 40 jaar oud en een bevolking die grotendeels buiten de polder is opgegroeid. Hierdoor heeft de gemiddelde Almeerder niet zo’n sterke band met zijn omgeving als bijvoorbeeld een Fries, een Zeeuw of een Amsterdammer. AWjamvanJanTegelijkertijd raken mensen steeds meer verwijderd van voedsel. Mensen eten ongezonder en weten ook niet meer wat ze eten. Veel kinderen die met hun klas de Stadsboerderij bezoeken kijken verbaasd op als zij horen dat aardappels onder de grond groeien. En te weinig Almeerders weten dat veel heerlijke en eerlijke producten in hun eigen leefomgeving in vinden zijn: op de boerenmarkt, in het stadspark of in de Almeerse bossen.
Almeerse Weelde wil hier wat aan doen. Almere heeft immers zo veel heerlijks te bieden. Door Almeerse Weelde uit te dragen, worden mensen geïnspireerd, verbonden en trots op hun stad en omgeving.

Almeerse Weelde, wie zijn dat?
Almeerse Weelde wordt gevormd door een groep ambachtslieden die gepassioneerd bezig zijn met voedsel uit hun omgeving. Jammakers, koekenbakkers, bierbrouwers, worstdraaiers, notenrapers, noem maar op. Zij maken hiervoor gebruik van producten van de Almeerse akkers, bossen, plantsoenen, volkstuinen, achtertuinen, balkons en vensterbanken. De deelnemers aan Almeerse Weelde worden verbonden door de liefde voor het product en de natuur. Deze liefde willen zij graag delen. Op deze manier willen zij inwoners van Almere verbinden met de basis van het leven: voedsel.

Wat doet Almeerse Weelde?
De deelnemers van Almeerse Weelde zoeken en maken puur Almeerse  producten, en brengen deze onder de aandacht. Dat doen ze onder meer door:
• vindplaatsen en recepten uit te wisselen
• elkaars producten te combineren om nieuwe producten te maken
• gezamenlijk producten te verkopen, bijvoorbeeld op de Boerenmarkt, of tijdens het jaarlijkse oogstfeest van de Stadsboerderij
• kennis te bundelen en uit te dragen.

Wat heeft Almeerse Weelde u te bieden?
Onder de vlag van Almeerde Weelde verzorgen we verschillende activiteiten voor geïnteresseerden, zowel voor bedrijven als particulieren:
• excursies naar de Almeerse bossen en akkers om daar eetbare dingen te verzamelen;
• workshops, bijvoorbeeld broodbakken, of pasta, jam, wijn of pesto maken
• een lunch of diner met Almeerse producten
• een pakket met Almeerse producten als relatiegeschenk of kerstpakket.

Wat maakt Almeerse Weelde uniek?
Kenmerkend voor Almeerse Weelde is de kleinschaligheid. De imker maakt een klein aantal potten honing per jaar, de volkstuinder verbouwt alleen groente voor zichzelf en zijn familie. In het concept Almeerse Weelde bundelen deze enthousiastelingen hun krachten. Almeerse Weelde geeft al deze producten een gezicht en dient tevens als waarborg (appellation controlé) voor de regionale herkomst en duurzame productiewijze.

Almeerse Weelde is een initiatief van Stadsboerderij Almere en een aantal enthousiaste inwoners van Almere. Almeerse Weelde wordt ondersteund door het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere.

Hoe werkt Almeerse Weelde?
Het startpunt van de excursies is Stadsboerderij Almere. De workshops worden gehouden in de boerderijkeuken in het Voorhuis. De Stadsboerderij is ook de verzamelplaats van deze producten.
Hebt u interesse in activiteiten of producten van Almeerse Weelde, voor uzelf of uw bedrijf? Of wilt u als nieuwe deelnemer Almeerde Weelde komen versterken? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De informatiefolder kunt u hier downloaden (pdf, 2.73 MB).

Kook- en inspiratieboek Almeerse Weelde
In Almeerse Weelde, eten voor het oprapen staan interviews met de smaakmakers van de Almeerse Weelde, aangevuld met ruim dertig beproefde lokale recepten en twee wandelroutes. Het voorwoord is geschreven door burgemeester Annemarie Jorritsma. Auteur van het boek is Majorie Former.

Het boek is verkrijgbaar op de stadsboerderij, bij de VVV in Almere Stad, bij Natuurwinkel Almere en de Brouwmarkt Almere. De prijs is € 19,50.
U kunt het boek ook bestellen via deze link.
Meer informatie over dit boek? Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam en 'Kookboek Almeerse Weelde'.

Almeerse wildplukkers aan het werk

Bekijk het flmpje waarin Arjan en Gerda hun Almeerse oogst binnenhalen en hun jams gaan bereiden.

Wildpluktip van Arjan: neem een zeiltje mee ;-)