In de zomer van 1996 streken Tom en Tineke met hun koeien neer op het terrein van het toen nog prille stadslandgoed De Kemphaan bij Almere. Het was een 'schone wildernis' en er moest veel gebeuren om hier hun boerderij een plek te geven. 

Pioniers op De Kemphaan
Inmiddels zijn de plannen van toen werkelijkheid geworden. De Stadsboerderij is nu een biodynamisch landbouwbedrijf met akkerbouw en vleesvee, én met een publieksfunctie. Dat laatste betekent niet alleen consumenten ontvangen op het bedrijf, maar ook letterlijk boeren tussen de nieuwbouwwijken van Almere.

op_t_land_klZo kunnen mensen uit de stad kennis maken met (biologische) landbouw en meegenieten van het boerenbedrijf. De stad Almere profiteert van een milieuvriendelijk, duurzaam beheer van haar groene ruimte. En de boeren kunnen dankzij de stad toekomst geven aan hun bedrijf. 

Lees meer over de geschiedenis van de Stadsboerderij op geheugenvanalmere.nl:
'De Stadsboerderij groeit'
'10 jaar Stadsboerderij: Jongens, jullie hebben nummer 14...'

Bouw van het Voorhuis (met landbouwschuur)

tekening hetty_riessen_klIn 2009 is besloten tot de bouw van een landbouwschuur met voorhuis.

Het gebouw is ontworpen door Marius Ballieux. Ballieux werkte in het verleden als hoofdarchitect en mede-eigenaar bij architectenbureau Alberts & Van Huut, onder meer bekend van het hoofdgebouw van de Gasunie in Groningen en het voormalig hoofdkantoor van de ING bank in Amsterdam Zuidoost. Marius Ballieux ontwerpt volgens de ideeën van het organisch bouwen, en met name 'bouwen met de natuur'. Hij geeft hier invulling aan met zijn architectenbureau Ballieux Organic Architects.

Op het dak van de schuur zijn zonnepanelen geplaatst voor de electriciteitsvoorziening van het gebouw. Onder de grond ligt een installatie waarmee energie in de vorm van warmte of kou wordt opgeslagen. In de zomer wordt het koele grondwater gebruikt om het gebouw te koelen (en wordt de warmte in de grond bewaard), in koudere perioden wordt de warmte uit de grond gebruikt voor verwarming van het gebouw. Dankzij energiezuinigheid en zonne-energie produceren we meer elektriciteit dan we verbruiken!

De landbouwschuur is de opslagplaats voor de oogst van de Stadsboerderij, en de Almeerse Boerenmarkt vindt er elke zaterdag een behaaglijk en sfeervol onderkomen. De tractoren en werktuigen van de Stadsboer worden er gestald als zij niet in gebruik zijn. Daarnaast biedt de schuur ruimte voor uiteenlopende (culturele) activiteiten zoals theater- en muziekvoorstellingen.

Bovenstaande tekening van de nieuwe schuur is gemaakt door Hetty van Riessen