De Stadsboerderij

Stichting Voeten in de Klei is begin 2009 opgericht, met de bedoeling projecten in gang te zetten op het gebied van educatie en zorg. De activiteiten zijn steeds verbonden aan Stadsboerderij Almere. Uit gesprekken met schoolkinderen en andere bezoekers van de Stadsboerderij blijkt dat kennis over voedsel

steeds minder vanzelfsprekend is. Waarvan wordt meel gemaakt? Groeien bietjes aan een struik? Groeit zuurkool op het land? Kun je pompoenen eten? Wat doet de boer op de akker? Hoe maak je jam? En appelmoes?
In de lesprojecten en workshops van Voeten in de Klei ontdekken en ervaren de deelnemers met eigen ogen, handen en mond hoe gezonde voeding groeit, smaakt en te bereiden is. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open: als ze goed kijken is er onnoemelijk veel moois en wonderlijks te zien, dicht bij huis. Om onder de indruk te raken van de kracht en schoonheid van de natuur hoeven we geen vliegreis te maken naar de andere kant van de wereld. In onze eigen omgeving is er een enorme rijkdom aan natuur te zien en beleven, die ons kan verbazen en plezieren, in elk seizoen van het jaar.Boerderijeducatie biedt mensen de mogelijkheid te leren waar hun voedsel vandaan komt, wat een verantwoorde omgang met dieren is en hoe voedselproductie zich verhoudt tot de natuurlijke omgeving waar die plaatsvindt.

De projecten en workshops die ontwikkeld zijn binnen Voeten in de Klei vinden plaats op en om de Stadsboerderij: op het erf, in (het leslokaal bij) de stal, op het land of in de boerderijkeuken.
Elk jaar komen er leerlingen van daltonschool Helen Parkhurst naar de Stadsboerderij voor het project Gezonde snack, waarin ze op de Stadsboerderij een gezonde snack bedenken, maken en proeven..

In samenwerking met milieu- en natuurcentrum Stad en Natuur is voor basisscholen de les Van graan tot pannenkoek en de Koekjesles ontwikkeld. 

In de publicatie Werkplaats voor de leefomgeving. Fundament onder boerderijeducatie (uitgave van KNHM, 2007) kunt u algemene informatie vinden over boederijeducatie. Op pagina 16 en 17 staat een artikel over stadsboerderijen, met aandacht voor Stadsboerderij Almere.

https://issuu.com/stadsboerderijalmere/docs/werkplaats_knhm2007?viewMode=magazine

educatie keuken