De Stadsboerderij
Biodynamisch in Almere
De Stadsboerderij is een biodynamisch bedrijf met akkerbouw, groenteteelt, zoogkoeien én met een publieksfunctie. Dat laatste betekent niet alleen consumenten ontvangen op het bedrijf, maar ook letterlijk boeren tussen de nieuwbouwwijken van Almere. De graasgebieden en de akkers liggen verspreid in en rond Almere (Pampushout, Buitenhout, Waterlandse Bos, Almeerderhout, Kievitsweg, Stichtse Kant, Overgooi en Oosterwold). Zo kunt u in Almere uien, rode bietjes, erwten, en kool tegenkomen, of zelfs koeien. Mensen uit de stad kunnen kennismaken met (biologische) landbouw en meegenieten van het boerenbedrijf. De stad Almere profiteert van een milieuvriendelijk, duurzaam beheer van haar groene ruimte. En de boeren kunnen dankzij de stad toekomst geven aan hun bedrijf.
De Stadsboerderij heeft twee erven. Het oudste erf ligt sinds 1996 op stadslandgoed De Kemphaan, in 2018 kwam daar het erf Vliervelden in Oosterwold bij.
Bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen in de stal, een praatje te maken met de stadsboer, of het vlees van de eigen koeien te kopen. Elke zaterdagochtend is er Boerenmarkt op het erf aan het Kemphaanpad, met biologische producten van de Stadsboerderij en van andere ondernemers. Op Vliervelden is de Odin boerderijwinkel dagelijks geopend (behalve op zondagen).
De Stadsboerderij is meer dan een landbouwbedrijf. Door activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek willen we stadsbewoners betrekken bij het boerenwerk, hen bewust maken van de waarde van de aarde, goed voedsel en zinvol werk bieden. Op de Stadsboerderij worden lessen, excursies en andere publieksactiviteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen.
Dit is het team van de Stadsboerderij: Tineke van den Berg, Tom Saat, Roos Saat, Tycho Saat, Daniël Schuijlenburg, en natuurlijk onze vrijwilligers.
De Stadsboerderij bedrijft al ruim vijfentwintig jaar innovatieve biodynamische landbouw in Flevoland. Met zorg voor de aarde en een open blik naar de toekomst.
Het areaal voor akkerbouw en groenteteelt is 210 hectare. In de akkerbouw vormen de granen (spelt, gerst, haver en tarwe) een belangrijke teelt. Granen brengen organische stof in de bodem, ze zorgen voor rust in het bouwplan tussen de intensievere groenteteelten door.
De koeien van de Stadsboerderij leven in een kudde, met de stier en de kalfjes erbij. De kalfjes drinken bij de moeder, wij verkopen dus geen melk. 's Zomers grazen de koeien in uitgestrekte bossen en 's winters in de potstal op de boerderij.
Voor het versterken van biodiversiteit is een andere vorm van landbouw nodig, een landbouw die niet gericht is op topproductie, maar op kwaliteit van de bodem, agribiodiversiteit en landschap. Natuurinclusieve landbouw is een intergrale aanpak waarbij de boer optimaal gebruikmaakt van de natuurlijke omgeving en dit integreert in de bedrijfsvoering.
Stichting Voeten in de Klei is begin 2009 opgericht, met de bedoeling projecten in gang te zetten op het gebied van educatie en zorg. De activiteiten zijn steeds verbonden aan Stadsboerderij Almere. Uit gesprekken met schoolkinderen en andere bezoekers van de Stadsboerderij blijkt dat kennis over voedsel
De Stadsboerderij wil graag een ontmoetingsplaats zijn voor stadslandbouw. Wat hebben we te bieden?