De Stadsboerderij heeft een kudde grote, witte koeien met hoorns, levend in een kudde, met de stier en de kalfjes erbij. 's Zomers grazen ze in uitgestrekte bossen en 's winters in de potstal op de boerderij (bekijk het filmpje van de terugkeer in de stal, november 2012). 

Potstal
Een potstal is eigenlijk een grote composthoop. Uit koeienvlaaien en stro ontstaat een perfecte potstal-mest om de akkers mee te bemesten. Wij noemen dat ‘het zwarte goud’, het is de motor waar ons biodynamische bedrijf op draait. 

Bezoekers denken wel eens dat er veel meer stro in de stal zou moeten, omdat het er ‘vies’ uit ziet. Maar het composteringsproces werkt alleen bij de juiste stro-mestverhouding (stro voor koolstof en mest voor stikstof), zodat de bacteriën goed hun werk kunnen doen.
Voor de koeien is dat prima. Zolang er maar een droog ligbed is achterin de stal, is het geen probleem dat er verse mest achter het voerhek ligt en dat er natte plekken zijn bij de drinkbakken.
De koeien zijn gezond, ze hebben nooit klauwproblemen, en, zoals je in de stal ook kunt zien, zijn ze in prima conditie.
In een koeienstal is het niet zo schoon als in een huiskamer. En dat hoeft ook niet.

koeien naar buitenMarchigiana
De koeien zijn van het Italiaanse Marchigiana-ras. Ze groeien in rustig tempo, op een menu van grasklaver, biologische mais en kruidenrijk natuurgras. Met af en toe een blaadje van de bomen, in een wei vol afwisseling. Met schaduwrijke plekken en zonnige grasvelden. Geen wonder dat ze 'blije koeien' worden genoemd.

Hulkensteinse bos
Van mei tot november kunt u de koeien zelf gaan opzoeken in hun begrazingsgebied, het Hulkensteinse bos. Het gebied is ruim 500 hectare groot en wordt doorkruist door wandel- en fietspaden. Ook met de auto is het gebied (beperkt) toegankelijk. Als u de koeien wilt vinden maakt u de meeste kans bij de ingang aan de Wielse weg (zie routebeschrijving hierna). Wanneer u uw auto achterlaat, parkeer hem dan buiten de veeroosters (daar zijn parkeerplaatsen), zodat u bij terugkeer geen beschadigde auto aantreft.


Het Hulkesteinse bos is eigendom van Staatsbosbeheer, en maakt deel uit van het Horsterwold. In de naaste omgeving van het gebied vindt u het Laakse strand, natuurkampeerterrein Altena, het vakantieterrein van Flevonatuur, en Center Parcs de Eemhof.

Route naar het graasgebied

Vanaf A27/Stichtse Brug, afslag Zeewolde. Richting Zeewolde (Gooise weg) Eerste weg rechts, volg de borden richting Eemhof. Langs de Eemhof de weg blijven volgen tot rechtsaf de Wielse weg verschijnt. Daar staat een ANWB-bord met Laakse strand. Bij het veerooster in de Wielse weg begint het koeien-gebied.

Vanaf A6/Hollandse Brug, afslag nr 5, richting Zeewolde. Waterlandse weg volgen (u passeert de Stadsboerderij op de Kemphaan), tot de Stichtse Brug. De brug rechts laten liggen en de bovenbeschreven route volgen.

Vanaf A28 (Nijkerkerbrug) Afrit Nijkerk, Zeewolde, Almere. Richting Almere Zeewolde rijden tot aan de brug. Na de brug direct rechtsaf, u belandt dan op de Slingerweg. Na circa 1 km ziet u linksaf de Wielse weg (ANWB-bord Laakse strand). Zie verder bovenbeschreven route.

kalfje april 2013