Nieuws

Radioprogramma Vroege Vogels besteedde aandacht aan 100 jaar BD-landbouw, en kwam langs op de Stadsboerderij. 

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de biodynamische landbouw is ontstaan. De ideeën voor BD-landbouw werden door Rudolf Steiner vastgelegd in een boek, dat in 1924 werd gepubliceerd: De Landbouwcursus. In Vroege Vogels ging het over deze jubilerende landbouw.

"In 100 jaar tijd zijn die ideeën langzaam de wereld overgegaan en nu zijn er in meer dan 60 landen al meer dan 7.000 bd-landbouwbedrijven", vertelt Tineke aan verslaggever Henny Radstaak.
In de koeienstal, waar ook tientallen huismussen en spreeuwen rondvliegen en zich tegoed doen aan voedsel, legt ze uit wat biodynamische landbouw is: "De reden dat ik een BD-boerderij heb is dat je een levend geheel maakt van allerlei onderdelen die iets bijdragen aan het geheel van de boerderij. Dat doen ook de vogels die hier in de stal rondvliegen. De akker houdt niet op bij de sloot, de bodem houdt niet op op 10 cm diepte."

Op de Stadsboerderij Almere wordt het veevoer op het bedrijf zelf geproduceerd en de mest van eigen koeien wordt weer op het land gebracht. "Een gesloten bedrijf dus, maar open naar de omgeving en de samenleving", zegt Tineke.

Biodynamische landbouw groeit

Biodynamische boerderijen bestrijken maar 0,4% van het totale areaal landbouwbedrijven in Nederland. Toch groeit de BD-sector. Tineke: "De gangbare landbouw zit op een doodlopende weg. Het is steeds meer industrie geworden, die grote problemen met zich meebrengt. Met BD-landbouw worden die problemen opgelost. Alleen moeten er dan in de politiek duidelijke keuzes gemaakt worden, maar dat gebeurt helaas niet. Waar wachten we nog op?"

Het interview is te bekijken en beluisteren via de website van Vroege Vogels.


Schermafbeelding 2024 01 22 133644xx